Wereldbank implementeert Open Access beleid

De Wereldbank heeft een nieuw Open Acces Beleid. Per 1 juli 2012 worden alle onderzoekspublicaties van de Wereldbank vrijgegeven onder een Creative Commons Naamsvermelding licentie (CC-BY). CC-BY is de meest open variant van de Creative Commons-licentie. Je mag met de licentie het werk verspreiden, hergebruiken en remixen, zelfs voor commerciƫle doeleinden. Zolang je de naam van de rechthebbende vermeld. Deze licentie zorgt ervoor dat een werk maximaal verspreid kan worden met behoud van rechten. Nu al heeft de Bank een repository van meer dan 2.000 boeken, artikelen en rapporten gepubliceerd onder deze licentie.

De licentie zal gelden voor alle zelfgepubliceerde werken. Werken uitgegeven door derden zullen worden aangeboden onder een Creative Commons NaamsVermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken licentie. Dit is de meest restrictieve licentie, maar staat wel gratis verspreiding van het werk toe. De uitgevers zijn vrij om een andere Creative Commons-licentie te kiezen.

De repository van de Wereldbank maakt gebruik van open standaarden als Dublin Core en het Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) om de toegang tot de publicaties te garanderen. Met OAI-PMH kan je met software op een gestructureerde manier bekijken welk artikelen toegevoegd en gewijzigd zijn.

Met het nieuwe Open Acces Beleid maakt de Wereldbank een grote stap in het vrijgeven van kennis en informatie. Het verspreiden van deze grote set kennis zal veel invloed hebben in de wereld.

Lees het hele persbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.