Wiki Loves Monuments 2011 haalt Guinness World Record

Eerder hadden we het al vol lof over de laatste editie van fotowedstrijd, Wiki Loves Monuments, waar we schreven dat het onbetwist de grootste fotowedstrijd ter wereld is. De 2011 editie van Wiki Loves Monument heeft nu ook als dusdanig officiële herkenning gekregen van Guiness World Records. Er werden zo’n 168.208 foto’s ingestuurd door meer dan 5000 deelnemers. Al deze foto’s zijn beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding GelijkDelen-licentie in de mediabibliotheek van Wikipedia. Zo kunnen ze door iedereen vrij gebruikt, verspreid en bewerkt worden, zolang bewerkingen ook onder dezelfde licentie worden gedeeld en de naam van de maker wordt vermeld.

Wiki Loves Monuments is een initiatief onder coördinatie van Vereniging Wikimedia Nederland. De wedstrijd begon in 2010 enkel voor Nederland, maar breidde al snel uit naar 18 deelnemende landen in 2011 en met de 2012-editie zijn er dat er inmiddels 35 geworden.

“De acceptatie van dit record is een erkenning van de inspanning van honderden vrijwilligers die hebben geholpen om deze wedstrijd te organiseren in de afgelopen jaren” zegt Lodewijk Gelauff, een van de internationale coördinatoren van de wedstrijd en als vrijwilliger actief bij de Vereniging Wikimedia Nederland. “Dankzij de wedstrijd hebben duizenden mensen de eerste stap gezet naar het bijdragen aan Wikipedia door het insturen van een foto. Ik vind het hartverwarmend dat zoveel mensen hun foto’s vrijelijk hebben willen delen met de hele wereld.”

De exacte cijfers voor 2012 zijn nog niet bekend, maar aangezien er nu al zo’n 15.000 deelnemers meer dan 350.000 foto’s hebben ingestuurd, mag het wel duidelijk zijn dat het huidige record snel zal vervangen worden door een nog indrukwekkender resultaat.

 

winnende afbeelding Wiki Loves Monuments 2011
Creative Commons Licentie
Mănăstirea Chiajna – Giulești van Mihai Petre is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Roemenië licentie.
Gebaseerd op een werk op https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/M%C4%83n%C4%83stirea_Chiajna_-_Giule%C8%99ti.jpg?uselang=nl.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.