Historypin geeft Metadata vrij onder CC0

Historypin is een combinatie tussen Google Maps en Pinterest en een leuke manier om met cultureel erfgoed om te gaan. Gebruikers kunnen op de website oude foto’s uploaden en ‘pinnen’ op een kaart. Hierdoor maken de gebruikers samen een blik op het verleden. Historypin heeft afgelopen maand zijn gebruikersvoorwaarden aangepast waardoor zij nu hun metadata kunnen publiceren onder de Creative Commons Zero Public Domein Dedication (CC0).

Historypin logo, via historypin.com
Historypin logo, via historypin.com

CC0 is geen licentie maar een vrijwaring waarmee afstand gedaan wordt van alle auteursrechten, naburige rechten en databankenrecht tot zover de wet dat toestaat. Waar dit niet mogelijk is geeft de vrijwaring een publieke licentie waardoor iedereen het onder CC0 beschikbaar mag gebruiken voor alle doeleinden. CC0 is de meest radicaal tool van Creative Commons, maar wordt veel gebruikt.

Vooral datasets, zoals ook in dit geval, worden onder CC0 beschikbaar gesteld. Dit komt door het Europees databankenrecht, dat de bescherming voor een “verzameling van werken, gegevens of andere zelfstandige elementen, systematisch of methodisch geordend, en afzonderlijk met elektronische middelen of anderszins toegankelijk” regelt feiten beschermd die eigenlijk niet auteursrechtelijk te beschermen zijn. Dit zorgt ervoor dat datasets met enkel beschrijvende informatie niet makkelijk uit te wisselen zijn. CC0 is de de facto standaard geworden in de culturele sector om toch metadata te kunnen delen met de wereld.

Historypin probeert met deze stap de samenwerking met  instellingen als Europeana te versterken. Europeana, de digitale bibliotheek van Europa, is al enige tijd over op CC0. Europeana kan nu dataset uitwisselen met HistoryPin en vice versa waardoor beide iniatieven hun datasets kunnen verrijken met additionele informatie. Creative Commons kijkt uit naar de komende verrijkingen die deze beschikbaarstelling teweeg gaan brengen.

Lees hier een blogpost over de aanpassing in de gebruikersvoorwaarden van Historypin.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.