Nederlandse Wikipedia nu een na grootste Wikipedia

Het totaal aantal artikelen dat de Nederlandstalige Wikipedia telt heeft afgelopen maand het totaal aantal artikelen van de Duitstalige Wikipedia ingehaald. De Engelstalige Wikipedia is met een kleine 4.3 miljoen artikelen verreweg de grootste taalvariant van Wikipedia. De Nederlandse variant volgt op grote afstand met 1.6 miljoen artikelen die weer op korte afstand gevolgd wordt door de Duitstalige Wikipedia met ~20.000 minder artikelen. Wikipedia is een vrij encyclopedie waaraan iedereen kan toevoegen en die iedereen kan aanpassen. Om dit mogelijk te maken maakt Wikipedia sinds eind 2007 gebruik van een Creative Commons-licentie (BY-SA).

werk van meta.wikimedia.org is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie.
Creative Commons-Licentie
Dit overzicht van meta.wikipedia.org is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Unported licentie.
Gebaseerd op een werk op https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias.

De reden dat de Nederlandstalige Wikipedia met een relatief klein aantal editors toch zoveel artikelen kan genereren is door gebruik te maken van grote vrijgegeven datasets en computer software (bots). Hierdoor worden enorme aantallen relatief kleine artikelen automatisch geschreven. Sommige van die artikelen zijn maar een paar woorden lang. Door deze bots worden beginnetjes gemaakt voor artikelen van bijvoorbeeld alle bekende diersoorten die op The World Register of Marine Species (WoRMS) staan. Dit mag deze bot doen omdat WoRMS haar hele collectie onder een Creative Commons heeft vrijgegeven.

Doordat deze informatie vrij uitwisselbaar is geworden, wordt deze nu verspreid en opgenomen door de initiatieven als Wikipedia. Wikipedia verwijst vervolgens terug naar WoRMS waardoor het grote publiek zowel de diersoorten kan vinden als de autoriteit die ze beschrijft. Deze beweging en verandering is een grote stap vooruit in het ontsluiten van kennis en informatie voor iedereen en is een prachtig bewijs van een werkende Creative Commons-ecologie.

Wij feliciteren de Nederlandstalige Wikipedia met deze mijlpaal en hun 12-jarig bestaan morgen!

2 gedachten aan “Nederlandse Wikipedia nu een na grootste Wikipedia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.