Publicatie: gebruik van Creative Commons-licentie voor designers

Thomas Margoni van het Instituut voor Informatierecht, partner van Creative Commons Nederland, heeft een onderzoekspaper gepubliceerd over recht voor ontwerpers en de verschillen ervan binnen de Europese Unie: Not for Designers: On the Inadequacies of EU Design Law and How to Fix It. Het artikel gaat in detail in op de relatie tussen modellen- en tekenrecht en auteursrecht in de Europese Unie en hoe je succesvol Creative Commons-licenties kan toepassen op je producten.

Uitsnede

Het gebruik van open content licenties zoals Creative Commons zorgt voor een ecologie van delen en creatie van kennis en informatie. Creative Commons-licenties zijn echter niet op alle gebieden van het intellectueel eigendom van toepassing. De 4.0 versie van de Creative Commons-licenties zijn van toepassing op het auteursrecht, naburige rechten en het databankenrecht. Gebruik van Creative Commons-licenties op werken die beschermd worden door andere intellectuele eigendomsrechten of aanverwante rechten kan problematisch zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de verschillende rechten die van toepassing zijn op producten van ontwerpers. Het gebruik van Creative Commons-licentie is vaak wel mogelijk, maar er zijn situaties zijn meer handelingen nodig is om te verzekeren dat het product goed gelicenseerd is.

De publicatie laat maar weer eens zien dat het auteursrecht in Europa  niet geharmoniseerd is en door zijn complexiteit niet in dienst staat van creatieve makers. Alle publicaties van onze partners over Creative Commons zijn op onze pagina ‘juridisch onderzoek‘ te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.