Sony claimt auteursrecht op open video

Update (7 April 2014): Inmiddels is Sintel weer te bekijken op YouTube.

Sony heeft op Youtube Sintel, een film van de Blender foundation, laten blokkeren. De Blender Foundation maakt open source graphics- en animatiesoftware. Om deze software te demonstreren maakt Blender regelmatig korte animatiefilms. Deze films worden altijd onder Creative Commons-licenties gepubliceerd.

Uitsnede van de YouTube player
Uitsnede van de YouTube player

YouTube biedt mogelijkheden voor grote media uitgevers om materiaal automatisch te blokkeren wanneer er inbreuk gemaakt wordt op het auteursrecht van deze uitgevers. Dit systeem heet YouTube Content ID. In dit geval claimt Sony dat Blender inbreuk maakt op het auteursrecht van Sony. Sony maakt misbruik van dit systeem door een film waarvan de rechten geheel bij Blender liggen niet meer toegankelijk te maken.

Ton Roosendaal reageert op verwijdering Sintel YouTube

Ton Roosendaal, voorzitter van de Blender Foundation, geeft aan dat Sony de animatiefilm toegevoegd heeft aan hun ‘Video Unlimited 4K’ catalogus. Doordat Blender de film onder Creative Commons-licentie heeft vrijgegeven mag Sony de film verder verspreiden. Dit betekent alleen niet dat ze nu ook een auteursrechtelijk claim hebben op de film.

De blokkering van Sintel geeft weer eens aan hoe moeilijk het is om toegang en auteursrecht uit elkaar te halen en hoe automatische systemen zoals YouTube’s Content ID niet gericht zijn op partijen die hun producties open willen delen. Hoewel Sintel op dit moment niet te bekijken is op YouTube kan je de korte film altijd downloaden op http://www.sintel.org/download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.