Aanbeveling Europese Commissie: Gebruik CC-licenties voor de publieke sector informatie en data

Op 17 juli heeft de Europese Commissie een aanbeveling gepubliceerd over licensering van Publieke Sector Informatie. De Commissie raadt de lidstaten van de Europese Unie aan om gestandaardiseerde open licenties te gebruiken voor het vrijgeven van Publieke Sector Informatie en gebruikt  Creative Commons-licenties expliciet als goed voorbeeld.

Logo van de Europese Commissie
Logo van de Europese Commissie

Met Creative Commons-licenties geef je aan iedereen toestemming om je materiaal te verspreiden, te delen en in sommige gevallen te bewerken. De licenties zijn internationaal toepasbaar en zorgen voor een standaard manier waarop toestemming verleend kan worden. Creative Commons-licenties zijn de de facto standaard bij het licenseren van open data en open content. De Nederlandse overheid gebruikt bijvoorbeeld al sinds 2010 Creative Commons-licenties voor rijksoverheid.nl. Ook data.overheid.nl gebruikt  al jaar en dag CC0.  In de culturele sector is het gebruik van Creative Commons-licenties standaard bij het vrijgeven van cultureel erfgoed.

De Commissie waarschuwt lidstaten voor het ontwikkelen van eigen licenties. Zelf ontwikkelde licenties zijn vaak niet compatibel met andere licenties waardoor het gelicenseerde materiaal niet te combineren is met materiaal die met andere licenties zijn vrijgegeven. Dit verlaagd de waarde van het vrijgegeven materiaal.

De aanbeveling is een welkome boodschap die hopelijk breed opgepakt wordt door de lidstaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.