CC BY-SA 4.0 nu eenzijdig uitwisselbaar met GPLv3

Creative Commons-licenties zijn niet bedoeld voor software. Voor software raadt Creative Commons het gebruik van specifieke open source-licenties aan, zoals de verschillende GPL-licenties. Voor sommige projecten is dit een complicerende factor. Open source-projecten die veel met verschillende types media werken, zoals videospellen, kunnen moeite hebben met de verschillende voorwaarden van open licenties. Om dit probleem op te lossen heeft Creative Commons een publieke consultatie en uitgebreide analyse gedaan. Gebaseerd op deze consultatie en analyse heeft Creative Commons nu vastgesteld dat CC BY-SA 4.0 eenzijdig uitwisselbaar is met GPLv3.

CC BY SA 4.0 eenzijdig uitwisselbaar met GPLv3

Dit wil zeggen dat vanaf nu al het materiaal met een CC BY-SA 4.0 licentie herpubliceerbaar is onder een GPLv3 licentie. Andersom mag je GPLv3 gelicenseerd materiaal niet onder de CC BY-SA 4.0 licentie herpubliceren De uitwisselbaarheid is eenzijdig.

Sinds de introductie van de 4.0 versie van de Creative Commons-licenties het mogelijk andere licenties als uitwisselbaar te verklaren. (zie Sectie 1.c van de CC BY-SA 4.0 licentie). Deze lijst bevat een overzicht van alle uitwisselbare licenties.

Het verwijderen van barrières – zoals deze – tot het hergebruiken van CC-gelicenseerd in complexe projecten is al jaren een focus van Creative Commons. Eerder verklaarde Creative Commons al dat haar CC BY-SA 4.0 licentie uitwisselbaar is met de Free Art License. Creative Commons is trots op deze verklaring en werkt hard aan een geharmoniseerd domein van vrij te gebruiken materiaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.