Publiek domeindag 2016

Fijne jaarwisseling, maar belangrijker: een fijne Publiek Domeindag! Op 1 januari zijn nieuwe werken voor hergebruik beschikbaar omdat het auteursrecht is verlopen. Beperkingen voor hergebruik door het auteursrecht zijn namelijk tijdelijk, in Nederland is dit over het algemeen 70 jaar na het jaar van de dood van de maker. Dit wil zeggen dat per 1 januari de meeste werken van makers die gestorven zijn in 1945 vrij komen voor hergebruik, zonder dat daarvoor toestemming gevraagd moet worden.

Doordat werken in het publiek domein gekopieerd, verspreid en geremixed kunnen worden zonder dat daarvoor toestemming nodig is zie je vaak dat werken van een creatieve maker in het 71ste jaar na zijn/haar overlijden weer onder de aandacht komen. Zo kan Wikipedia bijvoorbeeld artikelen over de maker verrijken met afbeeldingen, het Rijksmuseum heeft bijvoorbeeld een lijst kunstenaars die in ‘45 overleden gepubliceerd. Ook kunnen boeken opnieuw uitgegeven worden voor een significant lagere prijs.

Musea en archieven kunnen vanaf 1 januari de digitale toegankelijkheid van hun collectie vergroten door digitale reproducties van publieke domein afbeeldingen te publiceren. Zelf zijn we bijvoorbeeld gecharmeerd van de prenten van Bernard Essers.

Bloeiende Appelboom, Bernard Essers, , 1903 - 1945
Bloeiende Appelboom, Bernard Essers, 1903 – 1945

Ook worden de werken van Elisabeth Carolina (Lizzy) van Dorp beschikbaar. Ze was de eerste vrouw die in Nederland als jurist afstudeerde en de eerste vrouwelijke econoom van Nederland. Ook was ze lid van de tweede kamer voor de Vrijheidsbond en feministe.

Veel plezier met publieke domein werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.