Een maand na de lancering van de Nederlandse Creative Commons licenties

Meer dan een maand geleden werd er nog hard gewerkt aan de Nederlandse Creative Commons om op tijd klaar te zijn voor de lancering. Nu, ruim een maand later zijn we bezig met de site om deze te voorzien van verder inhoud, het organiseren van workshops (later meer hierover) en het benaderen van collectieve rechten organisaties voor auteurs (zoals Buma/Stemra). De onduidelijke relatie tussen Creative Commons en collective beheersorganisaties blijkt met name binnen de muziekwereld een reden te zijn om de Creative Commons licenties niet te gebruiken.

Als men lid is van de Buma Sterma en daarnaast ook nummers wil uitbrengen onder een Creative Commons licentie, geeft dit problemen omdat Buma Stemra dan de exclusieve verveelvoudigings en openbaarmakings rechten voor alle werken van de aangesloten auteur heeft. Dit betekent dat de auteur zelf zijn werk niet onder eigen voorwaarden (in dit geval onder een Creative Commons licentie) kan verspreiden. Dit alles staat natuurlijk nog los van eventuele verplichtingen die voortvloeien uit een overeenkomst met een platenmaatschappij.

Dat dit niet alleen voor muzikanten maar voor veel kunstenaars een onbevredigende situatie is kwam ook duidelijk naar voren bij de panel discussie tijdens de lancering van de Nederlandse Creative Commons. Hierbij beloofde Andr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.