Het mystery van de heffingen en de dvd

BjornW, 23 juni, 2005

In het artikel “Dvd’s veel te duur…Waar blijft dat geld” in het juli/augustus nummer van PC-Active heeft men uitgezocht hoe het nu zit met de heffingen op blanco dvd’s. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Stichting de Thuiskopie is niet erg gesteld op het openbaar maken van informatie omtrent deze heffing of zoals Gerrit-Jan Groothedde, auteur van het artikel stelt:

“Wat doe je als je minister bent in een democratie waar een Wet Openbaarheid Bestuur geldt? Dan ga je toch op zoek naar manieren waarop je lekker ongezien je eigen zin kunt doen. De redactie werd getrakteerd op een frustererend staaltje van deze slimheid. Want inderdaad: je hoeft als minister alleen maar de uitvoering van wetten in handen te geven van een onafhankelijke stichting om van alle potentiĆ«le pottenkijkers af te zijn. De precieze cijfers van Stichting de Thuiskopie waren geheim en bleven geheim, ook na aandringen bij diverse ministeries.”

Dat Stichting de Thuiskopie klaarblijkelijk niet erg scheutig was met informatie is opmerkelijk. Zeker gezien het feit dat Stichting de Thuiskopie een door de overheid aangewezen orgaan is en in feit een monopolie positie bezit. Ondanks deze tegenslag is het gelukt om met (geschatte) cijfers (gebaseerd op cijfers van 2004 van onderzoeksbureau Gfk, Amstelveen) te komen die een indruk geven van de hoeveelheid verkochte dragers en de bijbehorenden verkregen heffingsinkomsten. Een voorbeeld van deze cijfers voor de cd-r/rw (heffingsbedragen per drager ):

84.000.000 cd-r/rw exemplaren resulteert in een schatting van een heffings bedrag van 11.760.000 euro

Interressant is de uiteenzetting van de verdeling van deze heffingen zoals die in het artikel verder naar voren wordt gebracht. Uiteindelijk gaat er 60% naar de rechthebbenden en 40% naar diverse andere potjes. Dat betekent dat als we deze geschatte cijfers verder doorberekenen er dus 4.704.000 euro niet bij de rechthebbenden terecht komt en dat er 7.056.000 wel bij de rechthebbenden terecht komt. Dit mag -mijns inziens- op z’n minst een vreemde verdeling genoemd worden. In het artikel worden verder argumenten aangedragen waarbij PC-active onder andere tot de volgende uitspraak komt:

“Het is de redactie wel duidelijk: Stichting de Thuiskopie en de uit hun potje vergoede voorzitter Vonhoff van het ‘overlegorgaan’ SONT gedragen zich als een stelletje Flintstones die proberen prehistorische concepten toe te passen op moderne ontwikkelingen.”

Het gehele artikel is te lezen in de Pc-active jaargang 17, nummer 183.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl