MGM vs Grokster: contentindustrie blij met een dode mus

Geert, 28 juni, 2005

De uitspraak Van het Amerikaanse Hooggerechtshof in de ‘MGM vs Grokster‘ zaak wordt door de contentindustrie als een klinkende overwinning gepresenteer. De cijfers liegen er dan ook niet om, de rechters stemden met 9 tegen 0 in het voordeel van MGM. De contentindustrie kreeg echter niet waar ze om vroegen: een wet die elk bedrijf in overtreding stelt die een product maken dat wereldwijd wordt gebruikt voor het overtreden van de wet, los van de bedoeling van het bedrijf. Kort door de bocht komt de huidige uitspraak er op neer dat een bedrijf nog steeds mag maken wat ze willen, zolang ze maar niet een technologie ontwerpen die bedoeld is om illegaal gebruikt te worden, zolang ze maar vanaf het begin duidelijk zijn dat ze iets maken dat bedoeld is om legaal gebruikt te worden.

Voor Grokster ziet het er trouwens niet zo goed uit, want er zijn interne mailtjes gevonden waarin het ongelimiteerd delen van illegale software en beschermde bestanden wordt toegejuichd. Een lager gerechtshof gaat dit bewijsmateriaal nader bekijken.

De uitspraak is een aanvulling op de 21 jaar oude uitspraak in de ‘Sony Corp vs Universal City Studios‘ zaak die stelt dat een technologie legaal is ook al wordt het op grote schaal illegaal gebruikt. Het ging toen ook over een nieuwe technologie, de videorecorder (wie gebruikt zo’n ding nog?), met een duidelijke uitspraak.

Inmiddels zijn er enkele honderden miljoenen kopie├źn van p2p software gedownload en is bestandsuitwisseling via p2p-diensten goed voor meer dan tweederde van al het dataverkeer wereldwijd. De contentindustrie telt haar zegeningen door vol bombarie rechtzaken tegen downloaders te presenteren, en deze uitspraak als een gigantisch succes, maar vergeet ondertussen met een goed alternatief op de proppen gekomen voor het grootschalige bestandsuitwisselen. Zolang dat niet gebeurd, zal het uitwisselen rustig doorgaan en zullen de contentmakers voorlopig nog kunnen fluiten naar hun miljoenen, en daar verandert deze uitspraak niks aan.

Lees meer over de uitspraak bij Mike Godwin.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl