Project Orange meer dan alleen een film

BjornW, 10 augustus, 2005

Project Orange (PO) is een project wat ernaar streeft een (korte) film uit te brengen en vrij te geven onder een Creative Commons licentie. Niet alleen de film zelf, maar ook al het ruwe bronmateriaal zal worden vrijgegeven. Bijzonder is dat het hier een film betreft die ontwikkeld wordt met het Open Source 3d software pakket Blender.

PO heeft volgens de initiatiefnemers (met o.a. Ton Roosendaal, originele bedenker van Blender en producer van PO) niet alleen tot doel het maken van een goede (korte) film. Het is namelijk ook een experiment: hoe kan men in een op inhoud geconcentreerd onafhankelijk project, zoals in dit geval een (korte) film, de ontwikkeling van Open Source software ontwikkel strategie├źn bevorderen.

Volgens de project site van PO is het juist deze combinatie van het direct dagelijks gebruik van software en het ontwikkelen aan diezelfde software die tot innovativiteit en beter software leidt.

Men baseert deze uitspraak op de geschiedenis van Blender, welke van een proprietary studiotool is uitgegroeid tot een succesvol Open Source 3d pakket. De weg die Blender die daartoe voor heeft afgelegd is op z’n minst interressant te noemen. Blender is namelijk door de gebruikersgemeenschap vrijgekocht van de investeerders voor een bedrag van 100.000 euro. Dit met als doel dat Blender Open Source gemaakt kon worden.

Een soortgelijke methode wordt nu weer gebruikt. Met het verkopen van de Project Orange Extended DVD hopen de initiatiefnemers een groot deel van de kosten te dekken. De rest van de kosten wil PO tezamen met haar partner het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo Time Based Arts zien te financieren.

Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat van Project Orange en ik raad iedereen aan om alvast een DVD te bestellen. De mijne heb ik inmiddels al besteld :)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl