Reizen in geluid

BjornW, 17 augustus, 2005

Afgelopen februari was ik in India en daar vielen me veel dingen op die totaal anders zijn dan in Nederland. De overweldigende geuren en kleuren, de hoeveelheid mensen en de totaal andere geluiden. Dat laatste vond ik zo bijzonder dat ik besloot om wat opnames te maken met mijn mp3 spelertje. Als een herinnering aan India. De kwaliteit was redelijk en als ik nu met vrienden praat over India dan kan ik ze het laten ‘beleven’ hoe dat nu klinkt een stad met ruim 10 miljoen inwoners (Delhi) die dicht op elkaar wonen. Blijkbaar ben ik niet de enige die dit soort opnames maakt, want zijn er complete gemeenschappen op Internet van mensen die opnames maken van reizen, steden etc. Dit soort opnamens worden veldopnamens genoemd en Soundtransit is zo’n gemeenschap met enthousiastelingen die veldopnamens maken.

Bij Soundtransit kun je veldopnames downloaden en als je een emailtje stuurt aan de beheerder van de site kun je ook je eigen opnames uploaden. De opnamens varieƫren van een Turkse Bruiloft in de wijk Zuilen in Utrecht tot een kerkorgel in een klooster in Delhi India. Het bijzondere aan Soundtransit is de mogelijk om een reis in geluid kan beleven. Een soort koptelefoon tourisme.

screenshot van Soundtransit interface

In het plaatje hierboven zie je de interface van Soundtransit. De werking is als volgt:

Je kiest een land van waaruit je wilt vertrekken en eventueel een specifieke locatie binnen dat land. Daarna kies je een land waar je naar toe wilt gaan en eventueel een specifieke lokatie binnen dat land. Daarop wordt er een mp3 gecreĆ«erd met de ‘reis’ die je onderneemt van de ene naar de andere lokatie. Deze ‘reizen’ en de opnames waar ze uit bestaan zijn te gebruiken onder een Creative Commons licentie.

Soundtransit is te vinden op http://www.soundtransit.nl

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl