Stel je eens voor. Geen Auteursrecht.

BjornW, 26 oktober, 2005

Netkwesties schreef recentelijk in een column over het essay ‘Imagine a world without copyright’ geschreven door Marieke van Schijndel en Joost Smiers. Dit essay dat via mailinglisten al eerder verspreid was is namelijk verschenen in de de International Herald Tribune. Reden voor Netkwesties om er aandacht aan te besteden. Het gaat hier dus eigenlijk om oud nieuws, maar stiekem ben ik blij dat het stuk dankzij de IHT en Netkwesties eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

Joost Smiers, verbonden aan de HKU als lector politicologie van de kunsten in de onderzoeksgroep Kunst & Economie en auteur van Arts Under Pressure: promoting cultural diversity in the age of globalization (review), heeft samen met Marieke van Schijndel, beleidsadviseur bij de Mondriaan Stichting en hoofd van de Rabo Kunstcollectie, een interessante stelling neergelegd. Stel je nu eens voor dat er geen Auteursrecht zou zijn. Wat zouden daar de implicaties en mogelijkheden van zijn?

Deze stelling leidt tot een interessant stuk over het bestaansrecht van het Auteursrecht. Een gedachten experiment en aanrader voor iedereen die iets heeft met intellectueel eigendom en het auteursrecht in het bijzonder. Persoonlijk vind ik de verkorte versies op Netkwesties of in de International Herald Tribune minder sterk dan het onverkorte stuk te vinden o.a. bij Cut-Up Magazine.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl