Creative Commons Salon ¡Viva la Creación! tijdens Picnic ’07 i.s.m XS4ALL

Paul Keller, 31 augustus, 2007

Nu in rap tempo alles op internet gezet wordt, raakt de enorme kunstcollectie van de mensheid steeds beter ontsloten. De hoeveelheid (kunst)werken van anderen waar we toegang toe hebben is duizelingwekkend. Er was nog nooit zoveel inspiratie beschikbaar. Nooit eerder konden creatieve processen zo bloeien als nu. Internet biedt toegang tot inspiratie en met een veelheid aan (hippe) web 2.0 diensten biedt het iedereen de mogelijkheid, nieuwe werken snel met anderen te delen. Anderen die op hun beurt geïnspireerd raken en nieuwe werken maken. Artiesten en hun fans hebben direct contact, fans worden op hun beurt artiesten en artiesten fans. Kunst en cultuur zijn in een ware stroomversnelling terechtgekomen.

Het klinkt allemaal heel aardig, maar in de praktijk blijkt er een hardnekkige hobbel in dit creatieve proces te zitten. Vaak mag het namelijk helemaal niet! Iemands werk overnemen en er iets nieuws van maken – mixen – mag alleen als je schriftelijke toestemming van de auteur hebt, of als die auteur al 70 jaar dood is. Dat komt door het auteursrecht.

Maar ‘alle rechten voorbehouden’ is wel erg streng. Steeds meer creatieven vinden dat ze beter af zijn door niet al die rechten voor te behouden. Steeds meer creatieven doen van tevoren afstand van een deel van hun rechten, door te kiezen voor een Creative Commons licentie. Ze staan bijvoorbeeld van tevoren alvast toe dat anderen hun werken remixen of verder verspreiden.

Maar hoe kun je nou als creatieve held flexibel omgaan met je rechten, zonder dat iedereen er meteen met je werk vandoor gaat? Helden moeten immers ook eten. Daarover discussiëren we op 27 september, op PICNIC’07 in een salon samen met Cory Doctorow, Paul Keller [Creative Commons Nederland], een MySpace artiest [naam volgt] en een artiest van Sell a Band. Eboman [aka Jeroen Hoffs] vertelt over de Viva La Creation site en reikt de prijs uit aan de winnaar van de prijsvraag. Dat alles onder leiding van Andrew – Drew – Makkinga.

Aansluitend op de Salon het feest ¡Viva la Creación! in de Zuiveringshal Oost, georganiseerd het jubilerende Meubelstukken.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply