Combinatie tussen collectief beheer en Creative Commons nu ook in Denemarken

Paul Keller, 30 januari, 2008

Zoals verwacht is in navolging van het pilot project van Creative Commons Nederland en Buma/Stemra nu ook in andere Europese Landen beweging in de verhouding tussen Creative Commons en collectieve beheersorganisaties gekomen. Afgelopen week meldde de Deense collectieve beheersorganisatie voor muziekauteurs KODA, dat zij vanaf heden toestaat dat haar leden werken onder een Creative Commons licentie verspreiden. In grote lijnen volgt KODA hiermee de afspraken tussen Creative Commons Nederland en Buma/Stemra op: Leden mogen hun werken onder licenties die enkel nietcommercieel gebruik toe staan, verspreiden. In het geval van commercieel gebruik van deze werken (zoals gebruik door radio, of televisie, of in de horeca) blijven de collective beheersorganisaties voor hun leden royalties innen.

Een belangrijk verschil met de regeling in Nederland is dat het in Denemarken niet meer om een tijdelijk pilot project gaat, maar om een structurele regeling. Het lijkt alsof met deze pilot in Nederland het ijs tussen CC en de Collective beheersorganisaties gebroken is.

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe regeling in Denemarken heeft het op elektronische muziek gespecialiseerde Deense label Urlyd zijn eerste onder CC gelicenseerde CD/DVD uitgebracht. ‘Small Arm of Sea’ van de zangeres ‘Tone’ is in Denemarken zowel als CD in platenwinkels en als gratis download op de website van het label beschikbaar.

Zie het (Engelstalige) persbericht van Creative Commons Denemarken hier.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply