Lessig houdt er nu echt mee op (min of meer)

Martijn Arnoldus, 2 april, 2008

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het officieel. Oprichter, voorvechter en bedenker van Creative Commons, professor Lawrence Lessig, treedt terug als CEO van Creative Commons. Hij blijft wel lid van de Board van Creative Commons. Lessig kondigde in juni 2007 al aan dat hij zijn aandacht wil verleggen naar terreinen buiten het auteursrecht. Inmiddels heeft hij Change Congress gestart, een beweging die streeft naar meer transparantie in de hoek van de Amerikaanse wetgeving. De timing kon, met de naderende presidentsverkiezingen, niet beter.

Lessig wordt opgevolgd door Joi Ito, achter en voor de schermen al geruime tijd de ongekroonde nummer 2 van Creative Commons. De zetel van Chair of the Board van Creative Commons, die Ito open achterlaat, gaat naar James Boyle, professor in de rechten aan Duke University School of Law.

Uit San Francisco komen twee verdere berichten over Creative Commons. De William and Flora Hewlett Foundation heeft Creative Commons een aanzienlijke financiering van 4 miljoen dollarĀ  toegezegd voor de komende vijf jaar. Daarvan is 2,5 miljoen bestemd voor algemene ondersteuning van CC-activiteiten. De overige 1,5 miljoen is geoormerkt voor ccLearn, het relatief nieuwe onderdeel van Creative Commons dat gericht is op open onderwijs.

Vorige week kondigde het CC-hoofdkwartier in San Francisco al een behoorlijke uitbreiding aan van een lopend documentatieproject. Dat is gericht op het uitleggen van de uiteenlopende facetten van het gebruik van Creative Commons licenties. Het project verzamelt links, documenten en andere vormen van media. Uiteraard allemaal onder Creative Commons licentie.

Meer info? Bezoek de site van Creative Commons International.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply