Bulgaars hof stelt blogger in gelijk

Het Bulgaarse hof heeft blogger Elenko Elenkov in het gelijk gesteld inzake inbreuk op zijn werk met CC-by-sa licentie. De Bulgaarse krant ’24 hours’ heeft een foto van de blogger onrechtmatig gebruikt op haar cover, aldus het hof. Het is de niet de eerste keer dat een rechtbank een gebruiker van een CC licentie in het gelijk stelt heeft. De eerste keer was in Amsterdam in de zaak Curry vs Weekend.

Goed nieuws omdat het aantoont dat Creative Commons licenties inderdaad een effectief instrument zijn om sommige rechten vrij te geven en tegelijkertijd andere rechten (zoals commercieel gebruik door derden) voor te behouden. Hoewel het gebruik van Creative Commons licenties niet op voorhand beschermt tegen misbruik, blijken de licenties in ieder geval een degelijk instrument om bij de rechter tegen misbruik van gelicenseerde werken op te komen.

Lees hier meer over de zaak die Elenkov aanspande, andere internationale voorbeelden zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.