Nationaal Archief op Flickr The Commons

Het Nationaal Archief is op 21 oktober 2008 het experiment aangegaan door zich als eerste Nederlandse erfgoedinstelling aan te sluiten bij Flickr The Commons, een initiatief gestart door de Library of Congress (VS)  en de internationale fotowebsite Flickr. Hiermee deelt het Nationaal Archief zijn historische fotocollecties met een breed publiek met als doel deze collecties te laten verrijken door het publiek. In het kader van de nieuwe samenwerking tussen het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo zijn ook foto’s uit dit archief toegevoegd. Bezoekers kunnen informatie toevoegen aan foto’s van de Arbeidsinspectie uit de eerste helft van de vorige eeuw, aan foto’s over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, emigranten, de KNIL en de Olympische Spelen van 1928.

Op 4 november vindt een seminar plaats over de waarde van social tagging, met afgevaardigden van Flickr en het National Maritime Museum. Een deel van de collectie van de Arbeidsinspectie is tot 23 november te bekijken tijdens de tentoonstelling Meisjes van de Fabriek in de Kunsthal in Rotterdam. In de eerste twee dagen van de pilot zijn de foto’s meer dan 120.00 keer bekeken en zijn er 270 comments toegevoegd

Foto’s van het Nationaal Archief die op de website Flickr The Commons zijn geplaatst kennen geen copyright beperkingen (“no known copyright restrictions”), dit vanwege het feit dat het Nationaal Archief zelf de rechten beheert van de desbetreffende foto’s en besloten heeft deze auteursrechten niet uit te oefenen, of omdat de auteursrechten reeds verlopen zijn. Dit betekent dat de foto’s door iedereen vrij gebruikt, bewerkt en verspreid mogen worden. In tegenstelling tot foto’s die onder een Creative Commons Licentie vrijgegeven zijn is hierbij noch de naamsvermelding noch een link naar de licentie vereist.

De foto’s zijn te zien op: www.flickr.com/photos/nationaalarchief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.