Bundesarchiv publiceert foto’s op Wikipedia onder Creative Commons licentie

Nikki, 9 december, 2008

Op 6 december kondigden het Bundesarchiv (Duitse Bondsarchief) en de online encyclopedie Wikipedia aan om 100.000 gedigitaliseerde foto’s onder een Creative Commons licentie (CC-BY-SA) te publiceren op Wikipedia in ruil voor een koppeling aan Wikipedia’s persoonsbestand. Een grote doorbraak voor het openen van publieke content en data.

The commons

In september 2007 maakte het Bundesarchiv al 113.000 beelden beschikbaar op haar eigen beeldbank. In totaal beheert het Bundesarchiv naar schatting 11 miljoen foto’s, luchtfoto’s en posters uit de moderne Duitse geschiedenis. De samenwerking met Wikipedia is, zoals de vice president van het Bundesarchiv, Dr. Angelika Menne-Haritz tijdens de persconferentie zei, de volgende grote stap voor het Bundesarchiv in het openen van het archief.

Foto: Raimond Spekking, Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0.

De foto’s hebben niet de hoogste resolutie. Het gaat om 800 pixels op de langste zijde. Maar, het is wel een enorme aanwinst voor de commons. Volgens Wikimedia, het archief voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden op Wikipedia, is de donatie van het Bundesarchiv van 100.000 foto’s de grootste aan Wikimedia Commons tot nu toe. Het is zelfs meer dan tot nu toe beschikbaar gemaakt is in het archiefproject Flickr Commons, waaraan tot 16 archiefpartners uit de hele wereld een bijdragen geleverd hebben.

Klik hier voor de beeldgalerij van het Bundesarchiv: http://www.bild.bundesarchiv.de/


Foto: Mitglieder des Deutschen Reichstag, Bundesarchiv, 1889. Author: Braatz, Julius. Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0.

Creative Commons Licensie

De foto’s van het Bundesarchiv zijn gelicenseerd onder een Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 Germany License (CC-BY-SA). Dat betekent dat je het (gratis) mag delen en hergebruiken onder de voorwaarde dat je netjes namen vermeldt en bewerkingen onder een gelijksoortige of compatible licentie verspreidt. Het Bundesarchiv kan het materiaal onder deze Creative Commons licentie licenseren, omdat het archief voldoende rechten bezit om het onder deze licentie beschikbaar te stellen. Dat het archief gebruik maakt van zo’n vrije licentie is erg spannend. Weinig archieven doen dit. Een van de schaarse voorbeelden is het McCord Museum en het Brabants Historisch Informatiecentrum. Het archiefproject Flickr Commons werkt met de open en omstreden constructie “no known copyright restrictions”.

Koppeling persoonsbestand

Het andere onderdeel van de samenwerking tussen Wikipedia en het Bundesarchiv is een tool om data van personen aan elkaar te koppelen. Het persoonsbestand van de Duitse Bibliotheek wordt gekoppeld aan een lijst van personen die het Bundesarchiv samengesteld heeft, en aan de gegevens op de Duitstalige Wikipedia. De Duitstalige Wikipedia is hier al sinds 2005 mee bezig. Ongeveer 27% van de 100.000 foto’s is al gedaan. De verwachting is dat dit, nu de samenwerking publiek is, veel sneller zal gaan. Bovendien zullen gebruikers nieuwe informatie toe gaan voegen aan de foto’s. De To Do list kun je hier vinden.

Conclusie

Hoewel projectleider Creative Commons Duitsland Markus zegt dat het misschien maar een kleine revolutie is voor Duitse begrippen, zou dit een mooi voorbeeld kunnen worden voor andere archieven om content publiek toegankelijk te maken. Daarmee zou het project uit kunnen groeien tot iets nog groters. Het zal de komende tijd interessant zijn om te zien waar en in welke (rijke) context we de foto’s van het Bundesarchiv aan gaan treffen. Dit zou een sterk argument kunnen maken voor archieven om hier ook mee te experimenteren.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply