Erfgoedfoto-project CC-NL en Wikimedia NL

De afgelopen weken vond in de VS en UK het ‘Wiki Loves Art’! event plaats. Gedurende de hele maand februari konden foto/kunstliefhebbers op pad gaan om foto’s in musea te maken. Waar de museumbezoeker normaal sneaky een foto probeert te maken is het nu juist de bedoeling dat objecten in de deelnemende musea gefotografeerd worden.  Wikipedia en Brooklyn Museum zijn de initiatiefnemers van dit event. Gaandeweg januari sloten steeds meer musea in de VS en UK zich aan bij dit initiatief o.a. MoMa, Metropolitan Museum, Victoria & Albert Museum.  Musea hebben op Wikipedia een verlanglijst gezet met objecten/thema’s die gefotografeerd mogen worden. Veel thema’s hebben betrekking op de liefde omdat Valentijnsdag het hoogtepunt van Wiki loves Art was. Musea loven prijzen uit voor de mooiste foto maar ook voor degene die de meeste foto’s van de lijst hebben gemaakt.

the-wee-pixie-cupid-

door Wee-Pixie, ‘cupido’ door Etienne-Maurice Falconet

Dat ook de deelnemers enthousiast zijn blijkt uit de hoeveelheid foto’s die nu al op Flickr staan:  1568. De gefotografeerde objecten variëren van schilderijen, sieraden, opgezette dieren tot Tiffany lampen. De foto’s zullen gebruikt worden om artikelen op Wikipedia te illustreren en zijn beschikbaar onder een Creative Commons licentie (CC-BY-SA). De foto’s worden toegevoegd aan Wikimedia Commons, het archief van Wikipedia. Dit initiatief en anderen zoals het Bundesarchiv, leveren belangrijke bijdrage aan een steeds groter wordende collectie vrije beelden.

In navolging van dit succesvolle initiatief in de VS en UK organiseren CC-NL en Wikimedia NL een Nederlandse variant  van ‘Wiki loves Art’!. In de maand juni kunnen foto/kunstliefhebbers op pad om objecten te fotograferen in musea verspreid over heel Nederland. Door deze foto’s onder een Creative Commons licentie naar Wikimedia Commons up te loaden kunnen fotografen aan een competitie deelnemen. Het doel is om op deze manier de kwaliteit en kwantiteit van foto’s van Nederlandse kunstvoorwerpen op de Commons (en dus op Wikipedia) te verhogen. Tijdens een speciaal midzomernacht-event op 21 juni zullen de prijswinnende foto’s bekend gemaakt worden.

We zijn op dit moment bezig om musea voor deelname te benaderen. Geïnteresseerden vanuit de museumwereld kunnen via info@creativecommons.nl contact opnemen.

Eén gedachte over “Erfgoedfoto-project CC-NL en Wikimedia NL”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.