‘The Concert’, Isabella Stewart Gardner Museum

Lieke Heijmans, 30 juli, 2009

Rondkijken in een online bibliotheek met 150 klassieke muziekuitvoeringen en deze vervolgens gratis downloaden, dit kan met The Concert podcasts. Dit project is een initiatief van het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Voor ‘The Concert’ zijn alle opnames van de zondagconcerten in het museum, online beschikbaar gemaakt met de Naamsvermelding-Niet commercieel-Geen afgeleide werken licentie. Sinds de lancering in oktober 2008 zijn er 100 miljoen podcasts gedownload.

Aan CC International vertelt Scott Nickrenz, curator muziek, hoe honderden uren klassieke muziekopnames in het museumarchief lagen te verstoffen.  Door deze muziek online via podcasts beschikbaar te maken wordt er nu een groot publiek bereikt. Het museum is een van de eerste instellingen die klassieke muziek op deze manier aanbiedt. We zien dat filesharing de manier is waarop mensen muziek met elkaar delen. Dankzij de CC licentie kunnen we mensen aanmoedigen deze muziek te delen met hun vrienden en familie, aldus Scott Nickrenz. Niet alleen het museum en de luisteraars zijn enthousiast ook deelnemende musici zijn positief. Pianist Jeremy Denk hoopt dat de opnames zich als een ‘Mozart-virus’ wereldwijd verspreiden en zo ook nieuw publiek bereiken. Het hele interview met medewerkers van het museum is hier te vinden.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply