Cooper-Hewitt publiceert metadata met CC0

Nikki, 9 maart, 2012

Collection Wall Alpha door Cooper-Hewitt

Afgelopen 23 februari maakte Smithsonians Cooper-Hewitt, National Design Museum uit New York haar collectiedata publiek toegankelijk. Het gaat om metadata-informatie zoals objectbeschrijvingen, geografische data en broninformatie van meer dan 120.000 objecten uit de collectie van het museum. Het museum omarmt hiermee een strategie die pleit voor meer transparantie en toegankelijkheid van publieke informatie. Zo verklaart museumdirecteur Bill Moggridge:

Following the lead of NYC’s Open Data and Data.gov in driving transparency and access, Cooper-Hewitt’s data release connects to a philosophy of publicly shared information, collaboration and inclusive participation

Om onzekerheid rond het (her)gebruik van de data weg te nemen, heeft het museum de dataset vrij gegeven met een CC0 verklaring. Dat betekent dat de dataset door iedereen voor alle doeleinden gebruikt kan worden en naamsvermelding daarbij niet vereist is. Seb Chan, directeur van de digitale afdeling van Cooper-Hewitt, geeft aan dat publiek domein markering en het gebruik van open licenties een toekomst dichterbij kan brengen waarbij nieuwe relaties ontdekt kunnen worden:

With the growing Digital Humanities field, there is increasing value in scholars being able to ‘see’ a collection at a macro, zoomed out level – something which just isn’t possible with search interfaces. Likewise the release of such data under liberal licenses or to the public domain brings closer a future in which cross-institutional discovery is the norm

Cooper-Hewitt is een van de eerste musea die proactief beleid voert om metadata onder een CC0 verklaring vrij te geven. Beleid dat Europeana, de Europese portal voor erfgoed, met haar Europeana Data Exchange Agreement, ook actief stimuleert. Een volgende stap voor Cooper-Hewitt zou zijn om ook de afbeeldingen onder een zo open mogelijke licentie vrij te geven. Hoewel de links naar de afbeeldingen wel zijn opgenomen, kunnen de afbeeldingen nog niet hergebruikt worden. Hiervoor lijken de afspraken met het bedrijf dat de rechten daarop exploiteert, Art Source, nog een belemmering…

  • Lees hier meer over andere CC0 use cases
  • Lees hier meer over de CC0 publiek domein verklaring

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply