ABC geeft Australische nieuwsbeelden vrij

ABC (Australian Broadcasting Corporation), de grootste publieke omroep van Australië, heeft in het kader van haar 80-jarige bestaan een selectie van historische nieuwsbeelden vrij gegeven onder een CC-BY-SA licentie voor het gebruik hiervan op Wikimedia.

Het initiatief is onderdeel van een breder ‘open archief’ project dat bij ABC loopt, waarin allerlei archief informatie vrij gegeven wordt voor hergebruik onder CC-licenties. ABC stelt in totaal 22 historische nieuwsvideo’s beschikbaar. Een paar belangrijke fragmenten uit de Australische geschiedenis zijn:

Angela Clark, directeur van ABC Innovation geeft aan dat het het op deze manier mogelijk is voor ABC om meer content te delen met iedereen, dat het creativiteit stimuleert en de mogelijkheid creëert om nieuw publiek te vinden:

“The ABC is proud to be the first Australian broadcaster to release content into the Wikimedia Commons. Among the clips we are releasing today is incredible footage of Jean Shrimpton’s visit to the Melbourne Cup, Cathy Freemans win at the Sydney Olympics, the Tampa Affair, the floating of the Australian Dollar, and the Waterfront dispute. Sharing content in this way not only makes more ABC content available to everyone, it also facilitates creativity and the possibility of new audiences for the footage.”

Hoewel dit niet de eerste keer is dat (historische) nieuwsuitzendingen onder een open licentie vrij gegeven zijn – via het Open Beelden platform publiceert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Polygoon nieuws en de nieuwszender Al Jazeera publiceert actueel nieuws onder een CC-licentie – is het een belangrijke stap die gevolgd zou kunnen gaan worden door meer omroepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.