Goldbergvariaties Onder Creative Commons beschikbaar

Maarten Zeinstra, 7 juni, 2012

Op opengoldbergvariations.org zijn vanaf nu Johann Sebastian Bach’s Goldbergvariaties onder een Creative Commons-licentie beschikbaar. Deze door Kickstarter gefinancierde opnames zijn onder de Creative Commons Zero publieke domein dedicatie (CC0) gepubliceerd.

Titelpagina Goldbergvariaties

CC0 is een van de meest recente gereedschappen die Creative Commons aanbiedt om de toestemming te geven voor hergebruik. CC0 is geen licentie, maar met CC-0 doe je afstand van je rechten op een werk. Werken gepubliceerde met de dedicatie mogen dus voor alle doeleinden gebruikt worden, ook commercieel, zonder dat de naam van de maker vernoemt moet worden.

Bach publiceerde zijn Goldbergvariaties al in 1742, toch zijn opnames van dit stuk auteursrechtelijk beschermd. Opnames vallen namelijk onder het naburige recht van de uitvoerend muzikant. Om een werk te kunnen publiceren en kopiëren, er is toestemming van de muzikant nodig tot 50 jaar na opname en publicatie. Dus ook al is het werk van Bach niet meer auteursrechtelijk beschermd, opnames van zijn werken worden nog wel beschermd.

Door CC0 te gebruikken brengt pianiste Kimiko Ishizaka het werk van Bach gratis naar een groot publiek. De variaties zijn te downloaden, te bewerken en te gebruiken zonder dat hiervoor toestmming nodig is van Ishizaka.

Download de Goldbergvariaties hier

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply