Yahoo installeert Creative Commons filters voor hun afbeeldingenzoekmachine

Yannick HMadoun, 15 januari, 2013

In een bericht van 10 januari laat Yahoo weten dat ze een Creative Commons-filter hebben toegevoegd aan hun zoekmachine voor afbeeldingen. De filter maakt gebruik van de afbeeldingen van Flickr en staat toe om deze te filteren op basis van de mogelijkheid tot hergebruik. Flickr maakt al lang gebruik van Creative Commons-licenties om hun gebruikers toe te laten verschillende vormen van hergebruik te tolereren. Hierdoor is de site een veelbezochte bron van informatie voor bijvoorbeeld bloggers die op zoek zijn naar plaatjes die ze vrij kunnen gebruiken.

69/365 magnifycant by Lazurite, on Flickr
Creative Commons Attribution-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Lazurite 

De filter is strikt genomen niet nieuw. Flickr wordt al sinds 2007 geïndexeerd door Yahoo en in 2009 introduceerde het bedrijf een Creative Commons-filter voor hun zoekopdrachten. Deze werd echter terug afgevoerd toen ze in 2010 een samenwerking begonnen met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Op Flickr zelf werd de filter in tussentijd wel behouden en blijkt het een populaire en nuttige tool voor haar talrijke gebruikers. De toenemende bewustwording rond auteursrechten in online context maakt immers dat steeds meer internetgebruikers op zoek gaan naar content die ze op een legale manier kunnen hergebruiken. Yahoo speelt in op deze trend door de Creative Commons-filter terug op de voorgrond te plaatsen. Het systeem werd trouwens niet enkel vanonder het stof gehaald, maar tevens geüpdatet zodat een optimale werking ook op smartphones en tablets gegarandeerd wordt.

Voorlopig is de filter wel enkel beschikbaar op de Amerikaanse versie van Yahoo, in tussentijd kan je natuurlijk steeds terecht op Flickr zelf voor een Creative Commons-zoekopdracht of kan je gebruik maken van http://search.creativecommons.org waar naast Flickr nog enkele andere platformen doorzocht kunnen worden.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply