ImageCodr attributietool voor Flickr-foto’s

Yannick HMadoun, 17 januari, 2013

Het bekende fotoplatform Flickr telt inmiddels bijna 250 miljoen foto’s met een Creative Commons-licentie. Het is dus een fantastische bron om foto’s te vinden die door iedereen – afhankelijk van de licentie – in bepaalde mate vrij gebruikt kunnen worden. Wat al de Creative Commons-licenties gemeenschappelijk hebben, is dat attributie of naamsvermelding verplicht is. Dit is niet altijd even makkelijk. Een correcte attributie bevat immers een link naar de officiĆ«le licentietekst, de naam van de originele auteur en bij voorkeur ook een link naar de originele upload en een clickthrough voor meer informatie over de auteur. Hoewel al deze informatie meestal wel duidelijk op Flickr te vinden is, blijft het soms lastig om dit mooi in een onderschrift te plaatsen.

ImageCodr heeft hier de perfecte oplossing voor. ImageCodr is een online tool die op basis van de url van de gewenste Flickr-foto een stukje html-code genereert dat je rechtstreeks kan kopiƫren op je eigen site of blog. De code zorgt er dan voor dat de foto verschijnt met een correcte attributie op nette en bescheiden manier. In de code zit ook meteen de nodige metadata die het mogelijk maakt dat zoekmachines de foto kunnen indexeren volgens de gebruikte licentie. En dat met slechts enkele klikken van de muis!

De tool werkt enkel met foto’s onder een Creative Commons licentie, probeer je iets anders dan krijg je een foutmelding. Je zal dus eerst zelf nog moeten zoeken naar foto’s die je kan gebruiken, dit kan via de zoekfunctie op de site van ImageCodr of via tal van andere opties zoals http://www.search.creativecommons.org, de zoekfunctie van Flickr zelf of via de nieuwe filterfunctie van Yahoo.

Wij zijn in ieder geval onder de indruk van het gebruiksgemak van deze handige tool en zullen hem vanaf nu zeker gebruiken om onze afbeeldingen te markeren!

 

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply