Kluun zoekt content

Kluun heeft zijn website op zwart gezet. De schrijver van onder andere “Komt een vrouw bij de dokter” is het zat dat hij potentieel aangeklaagd kan worden door fotografen waarvan hij foto’s gevonden heeft op het internet. We zagen ongeveer hetzelfde nieuws toen de BUMA in de clinch lag met de muziekblogs. Hoewel het gebruik van plaatjes en muziek op blogs vaak gedoogd werd in het verleden, is het strikt juridisch gezien echter niet toegestaan om andermans werken te gebruiken zonder hun toestemming. Nu er in Nederland ook een gerechtelijke uitspraak het foutief karakter van embedden heeft vastgesteld, staat er de auteursrechthebbenden dan ook niets meer in de weg om hun rechten te doen gelden en vergoeding te vragen voor het gebruik van hun werk. Gelukkig zijn er andere manieren om werken te vinden die je wel mag gebruiken.

Lang niet alle auteurs zijn er namelijk op uit om vergoedingen te vragen voor elke vorm van gebruik. Vaak zien auteurs graag hun werk verspreid worden zonder dat er daar een bedrag tegenover staat. Kluun zegt dat ook over zijn eigen werk. Creative Commons-licenties zijn een perfect gereedschap voor auteurs om zelf te beslissen wat er wel en niet mag gebeuren met hun werk. Door een Creative Commons-licentie aan je werk te koppelen, geef je anderen de toestemming om je werk te gebruiken in de omstandigheden die jij bepaalt. Zo kan je er voor kiezen om enkel niet-commerciële toepassingen toe te staan of al dan niet toelaten dat er aanpassingen gebeuren aan je werk.

Er zijn wereldwijd al miljoenen werken beschikbaar met een Creative Commons-licentie,  van foto’s en muziek tot hele boeken. Deze enorme verzameling is dan ook de perfecte oplossing voor bloggers die hun pagina’s graag verrijken met interessante content. Doordat Creative Commons gebruik maakt van machine leesbare metadata is ook heel gemakkelijk om het web te doorzoeken op basis van de licenties. Creative Commons heeft hier zelf een goede zoekmachine voor ontwikkeld, maar ook andere partijen zoals Google, Yahoo, Flickr, Youtube bieden de mogelijkheid om te zoeken naar werken met een Creative Commons-licentie. Je kan zelfs Creative Commons-afbeeldingen zoeken op basis van kleuren! Zolang je de aangeduide licentie respecteert staat het iedereen vrij om deze Creative Commons-werken te gebruiken voor een blog, een powerpointpresentatie of iets anders. Let wel op dat je steeds de regels voor naamsvermelding correct toepast, zo moet je steeds de toepasselijke licentie vermelden met een link naar de licentiepagina. Als je foto’s van Flickr gebruikt, bestaat er een handige tool om je hierbij te helpen. In alle andere gevallen, raden we aan om volgende pagina eens door te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.