Digital Public Library of America gelanceerd

In de Verenigde Staten is op 18 april 2013 de Digital Public Library of America (DPLA) gelanceerd. de DPLA is de Amerikaanse variant op Europeana. Beide projecten brengen metadata van duizenden culturele instellingen bij elkaar, waardoor deze doorzoekbaar worden voor het grote publiek.

de DPLA volgt vanaf het moment van lancering het voorbeeld van Europeana door deze metadata onder de Creative Commons Public Domain Dedication (CC0) vrij te geven. CC0 is geen licentie maar een vrijwaring waarmee afstand gedaan wordt van alle auteursrechten en aanverwante rechten. Hierdoor kunnen gebruikers van deze metadata nieuwe gebruiken vinden zonder dat daarvoor toestemming voor gevraagd moet worden of dat daar de naam van de DPLA genoemd moet worden. Veel data-initatieven zoals data.overheid.nl en opencultuurdata.nl maken ook gebruik van CC0 voor het vrijgeven van metadata.

In Europa is CC0 de facto standaard geworden voor het vrijgeven van data. In Europa worden datacollecties namelijk beschermd onder het databankenrecht. Met het databankenrecht kunnen instellingen hergebruik van datasets tegenhouden. Voor organisaties als Europeana en de DPLA zit het databankenrecht in weg voor bereiken van hun missie, waardoor CC0 veel gebruikt wordt.

Creative Commons Nederland is verheugd om te zien dat er verdere structurering en standaardisering plaats vind bij het beschikbaarstellen van grote datasets en kijkt uit naar de ontwikkelingen van de DPLA.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.