Wie altijd al iets over aerodynamica wilde weten kan gratis gebruik maken van de kennis, materialen en kunde van de TU Delft. Hun Open Course Ware-programma (OCW) loopt al meer dan vijf jaar en geeft toegang tot verschillende vakken van de universiteit.
Aangesloten bij het Open Course Ware-consortium, stelt de universiteit het materiaal beschikbaar voor hergebruik. Al het materiaal is namelijk onder de BY-NC-SA 3.0 licentie verkrijgbaar. Zo kunnen niet alleen studenten van de TU Delft leren van de Delftse professoren, maar kunnen ook mensen van andere universiteiten of algemeen geïnteresseerden gebruik maken van de informatie.
De TU Delft is niet de enige universiteit die een gedeelte van haar cursussen aanbiedt. De OCW is een voorbeeld van een zogeheten MOOC (Massive Open Online Courses), net als iTunes U. Niet alle MOOC’s delen hun materiaal voor bewerking (Coursera bijvoorbeeld niet). Het bewerkingsaspect is echter essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van het delen van kennis. We kunnen dan namelijk de lessen van de beste docenten ter wereld en van de meest gerespecteerde universiteiten ter wereld, overnemen in eigen lesmateriaal. Het is niet meer nodig om naar Harvard te gaan om de kennis ervan op te nemen en weer te verspreiden. Het kan gewoon via de computer, thuis.
Ook mensen zonder toegang tot regulier onderwijs kunnen leren door middel van de MOOC’s. Als de cursussen herbruikbaar zijn kan deze (niet-academische) kennis ook meegenomen worden in de kennisontwikkeling. Denk aan toepassingen in de landbouwsector, maar ook aan het incorporeren van actueel idioom in een cursus Spaans. Open Educational Resources moeten vrij gedeeld kunnen worden, anders stagneert de ontwikkeling van vrije kennis bij die ene cursus die openbaar gemaakt wordt. Kennis is een kwestie van use it or lose it. Laten we daarom MOOC’s zoals de OCW van de TU Delft als uitgang nemen voor de ontwikkeling van toekomstige MOOC’s.