Creative Commons lanceert versie 4.0

Vandaag lanceert Creative Commons een nieuwe generatie opencontentlicenties: De 4.0-versie van de 6 Creative Commons-licenties. De nieuwe licenties zijn het resultaat van een intensieve publieke consultatie die in december 2011 is begonnen. Hoewel de 4.0-licenties niet wezenlijk verschillen van de eerdere licentie versies betreffende de verleende rechten en de daaraan gekoppelde voorwaarden, zijn er toch een aantal belangrijke wijzigingen ten opzichte van de 3.0-versies.

Universele licenties

cc40-itshere-275

Tot nu toe werden Creative Commons-licenties aangepast aan specifieke jurisdicties (nationale wetgevingen). Dit betekende dat lokale vertegenwoordigers van Creative Commons, zoals Creative Commons Nederland, een eigen licentievariant maakten in lijn met de nationale wetgeving. Met de introductie van de 4.0-licenties zijn er geen jurisdictiegebonden versies van de licenties meer: er is nu per licentie slechts één, universele versie. Daarom bevatten de licenties begrippen en definities die aansluiten bij de terminologie van de internationale auteursrechtenovereenkomsten (in plaats van de terminologie van het jurisdictiegebonden auteursrecht).

Om de licenties voor iedereen toegankelijk te houden worden er linguïstische vertalingen gemaakt. Deze vertalingen zullen dezelfde status krijgen als de originele Engelstalige licenties. CC Nederland werkt samen met CC België aan de vertaling en hoopt deze begin 2014 gereed te hebben. In de tussentijd zijn er wel Nederlandse vertalingen van de licentiesamenvattingen beschikbaar (lees bijvoorbeeld de samenvatting van de CC-BY 4.0 licentie).

Sui Generis Databankenrecht

De tweede grote verandering in de licenties betreft de omgang met het databankenrecht. In de Nederlandse versie van 3.0-licenties deed de licentiegever afstand van het sui generis databankenrecht. Met invoering van de 4.0-versie verandert dit. In jurisdicties met een sui generis databankenrecht wordt er geen afstand gedaan van dit recht; licentievoorwaarden zijn in 4.0 ook van toepassing. Meer toelichting over het databankenrecht en Creative Commons is hier te vinden.

Overige wijzigingen

Naast deze grote wijzigingen zijn er een aantal kleinere wijzigingen: Zo zijn de licentieteksten geherstructureerd om ze beter leesbaar te maken, en zijn er duidelijkere regels voor naamsvermelding. Hier is een overzicht van alle wijzigingen te vinden.

Eén gedachte over “Creative Commons lanceert versie 4.0”

 1. Twee vragen:
  1
  Vrijwel dagelijks zie ik in ‘kerkelijke media’ zoals websites en gedrukte en digitale kerkbladen en nieuwsbrieven het gebruik van beeldmateriaal (en ook teksten zoals [gedeelten van] gedichten e.d.).
  Wat ik mij hierbij in de kern afvraag is of in het algemeen het gebruik van al of niet auteursrechtelijk beschermd materiaal bij gebruik in het verband van een geloofsgemeenschap sprake is van ‘commercieel gebruik’) en of daarover uitspraken bestaan die zinvolle jurisprudentie zijn?
  2
  Komt bij het openbaren van een werk onder CC0-licentie ook het persoonlijkheidsrecht te vervallen? Zelf meen ik van niet, omdat het persoonlijkheidsrecht onverveemdbaar is.

  Bij voorbaat dank voor jullie reactie!

  Alexander Overdiep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.