Public Domain Day 2015

Fijne jaarwisseling, maar belangrijker: een fijne Public Domain Day! Dit is de dag dat nieuwe werken vrij komen voor hergebruik omdat het auteursrecht niet van toepassing is. Deze bescherming is namelijk tijdelijk, in Nederland tot 70 jaar na de dood van de maker. Dit wil zeggen dat per 1 januari de meeste werken van makers gestorven in 1944 vrij komen voor hergebruik, zonder dat daarvoor toestemming gevraagd moet worden.

Zo is het auteursrechtelijk beschermd werk van muzikant en componist Glenn Miller, en schilders Edvard Munch en Wassily Kandinsky per vandaag vrijgegeven voor hergebruik. De Public Domain Review website maakt hier ieder jaar een mooi overzicht van de auteurs wiens werken vrijkomen per 1 januari, bekijk deze hier.

Doordat werken in het publiek domein gekopieerd, verspreid en geremixed kunnen worden zonder dat daarvoor toestemming nodig is zie je vaak dat werken van een creatieve maker in het 71ste jaar na zijn/haar overlijden weer onder de aandacht komen. Zo kan Wikipedia bijvoorbeeld artikelen over de maker verrijken met afbeeldingen en kunnen boeken opnieuw uitgegeven worden voor een significant lagere prijs.

Samen met het Rijksmuseum zijn we op zoek gegaan naar een Nederlands kunstenaar die overleden is in 1944. We hoefden niet ver te zoeken, een van de moderne Hollandse grootmeesters is in het publieke domein gevallen: Piet Mondriaan. Hieronder is een werk van hem te bewonderen: De Victory Boogie Woogie. Deze digitale reproductie heeft geen hoge kwaliteit, maar we hopen dat hier verandering in zal komen nu Mondriaan publiek domein is. In ieder geval zijn zijn alle werken die het Rijksmuseum heeft van Mondriaan binnenkort online te bekijken en in hoge kwaliteit te downloaden via de Rijksstudio.

 

Victory Boogie Woogie Mondriaan 2

 

Veel plezier met de nieuwe publieke domein werken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.