Nederlandstalige Wikipedia viert 15e verjaardag

Liset van der Laan, 20 juni, 2016

Vijftien jaar geleden maakte Wikipedia haar intrede in Nederland. Sindsdien is de online encyclopedie uitgegroeid tot één van de best bezochte websites van Nederland. Voor veel mensen is Wikipedia een onmisbare bron van informatie.

"Mini Wikipedia globe at the Wikimedia Foundation offices" door Lane Hartwell is gelicenseerd onder een CC BY-SA licentie

Mini Wikipedia globe at the Wikimedia Foundation offices” door Lane Hartwell is gelicenseerd onder een CC BY-SA licentie

1,8 miljoen Nederlandse artikelen

De Nederlandse Wikipedia startte op 19 juni 2001, en inmiddels staan er ruim 1,8 artikelen online. De Engelstalige variant is verreweg de grootste taal op Wikipedia met ruim vijf miljoen artikelen. De 282 verschillende taalversies van Wikipedia hebben samen meer dan 40 miljoen artikelen. Het oudste artikel op de Nederlandse Wikipedia is Definitie, gevolgd door Ollekebolleke. Overigens worden niet alle artikelen door mensen geschreven. Computer software (bots) kan van grote vrijgegeven datasets enorme aantallen relatief kleine artikelen automatisch schrijven.

Open encyclopedie

Wikipedia is gratis en open voor iedereen. Dat betekent dat iedereen kan bijdragen aan artikelen. Om dit mogelijk te maken maakt Wikipedia sinds eind 2007 gebruik van een Creative Commons-licentie (BY-SA). Wikipedia is daarmee één van de belangrijkste gebruikers van Creative Commons-licenties.

We feliciteren de Nederlandstalige Wikipedia met hun 15-jarig bestaan!

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply