CC NL organiseert Meeting of Minds voor digital fingerprinting

Maarten Zeinstra, 9 augustus, 2016

Creative Commons Nederland organiseert samen met Kennisland en Commons Machinery een meeting of minds over mediafingerprinting op het Internet. Fingerprinting is een manier om media van een unieke code te voorzien. Hierdoor is een kopie van een bestand herkenbaar buiten de originele publicatiecontext (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een watermerk). Vaak blijven fingerprints en de methode om ze te maken namelijk binnen de muren van de bedrijven die ze gebruiken en worden ze niet open gedeeld. Door ideeën over fingerprinting uit te wisselen proberen we een standaard te ontwikkelen om deze informatie publiekelijk te delen. Creative Commons Global steunt het initiatief met een bijdrage uit hun Awesome Fund.

chain

Waarom is fingerprinting interessant?

Fingerprinting vindt veel plaats op internet, maar wordt vaak achter gesloten deuren gedaan. Grote partijen als YouTube fingerprinten alle video’s die binnenkomen op hun service. Door deze fingerprints te vergelijken bepaalt YouTube of een video al op eerder is geüpload en of de rechthebbende toestemming heeft verleend om het nogmaals te uploaden. Gezien YouTube geen informatie deelt over hun manier van fingerprinten is dat er geen openheid over de methode en kan deze niet door anderen worden gebruikt. Fingerprinting codes kan je gebruiken om tussen services te communiceren of om een service te bevragen vanuit een bestand dat je al hebt. De potentie van een fingerprint is dat je dan kan zoeken waar die media nog meer voorkomt, maar deze potentie wordt niet of onderbenut.

Kennisland en Commons Machinery hebben hun krachten gebundeld in het project videorooter.eu waaruit de workshop georganiseerd wordt. De workshop brengt nog een aantal partijen samen die met dit vraagstuk bezig zijn vanuit verschillende perspectieven zoals Ascribe.io, SafeCreative.com en TripleCheck.net. In de tweedaagse bijeenkomst wordt de state of the art besproken vanuit verschillende perspectieven en actief gewerkt naar een gezamenlijke standaard.

Dee uitnodiging vind je hier. Neem contact op met Maarten Zeinstra (mz@kl.nl) als je interesse hebt in deze workshop.

Videorooter is mogelijk gemaakt door het SIDN-fonds, Creative Commons wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kennisland en het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply