#StandWithDiego: 8 jaar de cel in voor delen academische artikelen?

Lisette Kalshoven, 10 augustus, 2016

Diego Gomez, een masterstudent uit Colombia, staat terecht in zijn thuisland en kan tot 8 jaar cel verwachten. Wat heeft hij misdaan? Academische onderzoeksresultaten online gedeeld zonder toestemming. Vandaag worden in Colombia de laatste argumenten van de advocaten gehoord en we verwachten binnenkort een uitspraak.

 

standwithdiego_twittershare-1024x538

 

Waarom is het delen van academische papers illegaal?
Wanneer een onderzoeker een artikel schrijft, krijgt hij of zij daar auteursrecht op. Dit auteursrecht betekent dat niemand het werk mag kopiëren of delen zonder toestemming van de rechthebbenden. Vaak dragen academici dit recht over naar een uitgeverij in ruil voor de publicatie in een academic journal. Uitgevers verkopen vervolgens abonnementen op deze journals, voornamelijk aan universiteitsbibliotheken.

Studenten, zoals Diego, die toegang willen krijgen tot recente papers zijn afhankelijk van hun universiteitsbibliotheek. Als deze geen abonnement heeft op het blad is voor de student onmogelijk om op de hoogte te blijven in zijn vakgebied. In de praktijk hebben universiteitsbibliotheken geen abonnementen op álle journals. Dat is namelijk veel te duur. Zeker in armere landen is dit een probleem en dit zorgt voor ongelijkheid. Diego vond een interessant artikel voor zijn onderzoeksveld, en deelde het zodat andere mensen het ook konden lezen en ervan konden leren. Dit is illegaal, en daar staat in Columbia een straf op van tussen de 4 en 8 jaar wegens inbreuk op het auteursrecht.

Kan dit anders?
Ja, dit noemen we open access: het publiceren van academische artikelen met toestemming tot verder delen. Deze beweging ontstond toen duidelijk werd dat we met hulp van het internet vrijwel kosteloos digitale kopieën van onderzoek kunnen maken en zo makkelijker breder verspreid kan worden. Het idee is dat toegang tot kennis en informatie een universeel recht is, en dat onderzoek – zeker onderzoek gefinancierd met publiek geld – open beschikbaar moet zijn voor iedereen. Sindsdien zijn verschillende Open Access Journals opgericht. De Directory of Open Access Journals (DOAJ) verzamelt meer dan 9.000 van dit soort journals, en heeft gratis en open toegang op meer dan 2.2 miljoen artikelen. Veel van deze artikelen maken gebruik van een Creative Commons-licentie om aan te geven wat mensen mogen doen met de artikelen die ze vinden.

Teken de petitie
Diego heeft een artikel gedeeld dat niet open access was en gaat dus misschien 8 jaar de cel in omdat hij kennis wilde delen. Steun hem in deze moeilijke tijden, spreek je uit tegen dit soort hoge straffen voor het delen van kennis en teken hier een petitie om open access te promoten. Ruim 35.000 mensen gingen je voor.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl

Leave a Reply