Art Up Your Tab: open erfgoed in je browser

Maarten Zeinstra, 28 maart, 2017

Kennisland, Studio Parkers en Sara Kolster hebben een plug-in voor de Chrome-browser gemaakt waarmee je bij het openen van elke nieuwe tab prachtige schilderijen en foto’s uit de rijke collectie van Europeana te zien krijgt. De eerste versie van Art Up Your Tab toont erfgoed van Nederlandse instellingen.

Alle beelden in Art Up Your Tab komen fullscreen en zonder tekst in beeld zodra je een nieuwe tab in je browser opent. Je kunt vervolgens lezen over de achtergrond en context van het werk, de makers, de instelling, de gebruiksvoorwaarden én het beeld direct in hoge resolutie downloaden of delen met anderen. Alle afbeeldingen zijn open gelicenseerd.

Henriëtte Ronner / Public Domain

Europeana verzamelt informatie van ongeveer 3.300 Europese culturele instellingen en biedt gebruikers de mogelijkheid om hierin te zoeken. Van de meer dan vijftig miljoen erfgoedwerken in Europeana is meer dan de helft beschikbaar via een van de juridische tools van Creative Commons. Dit betekent dat dit materiaal hergebruikt kan worden zonder dat je expliciete toestemming nodig hebt van de rechthebbende.

De plug-in is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl