Miljarden om vrij te gebruiken

Op wikimedia commons, de beeldbank van Wikipedia, staan op dit moment meer dan 45 miljoen afbeeldingen. Al deze bestanden zijn onder een Creative Commons-licentie vrijgegeven of zijn zo oud dat de rechten zijn verlopen. Dat betekent dat je ze gratis mag delen en gebruiken, zolang je maar aan de voorwaarden van de licentie voldoet. De universiteiten van Leeds en Glasgow hebben in een onderzoek bepaald dat de economische waarde van deze gratis beschikbare foto’s bijna USD $30 miljard is.

Foto’s als hierboven zijn door iedereen gratis te gebruiken. Switzerland Segl-Maria, Hansueli Krapf, CC BY-SA 3.0 unported

Door te kijken naar hoe vaak afbeeldingen van Wikimedia Commons hergebruikt worden op het internet en de gemiddelde waarde te pakken van de meest gebruikt stockphoto site (Getty Images) kan een redelijke inschatting gemaakt worden van de monetaire waarde van deze gratis afbeeldingen. Door te kijken waar willekeurig 10.000 van deze 47 miljoen afbeeldingen nog meer op het internet voorkomen kunnen we de mate van hergebruik bepalen. Een afbeelding van Wikimedia Commons werd gemiddeld 5,48x gebruikt op andere website. Door te kijken naar het domein, zoals .com en .org, was te bepalen dat elke afbeelding gemiddeld 2,99x commercieel gebruikt zal worden.

De onderzoeker stellen een berekening voor op basis van de tarieven die Getty Images hanteert. Hieruit komt een waarde van USD $28,9 miljard uit! Een meer uitgebreide berekening kan dit bedrag mogelijk veranderen door o.a. verschillen in esthetiek in acht te nemen. Zelfs al zou de daadwerkelijke waarde maar 5% van deze schatting zou zijn, het staat vast dat de Wikimedia Commons een enorme economische waarde heeft.

Wikimedia Commons is dan wel een van grootste bronnen van Creative Commons-gelicenseerde mediabestanden, maar is maar 4% van het totaal het totaal aantal gelicenseerde werken volgens de State of the Commons report 2017. De daadwerkelijke waarde is dus waarschijnlijk nog vele malen groter.

Lees het hele onderzoek: Erickson, K, Rodriguez Perez, F and Rodriguez Perez, J (2018) What is the Commons Worth? Estimating the Value of Wikimedia Imagery by Observing Downstream Use.