Werkbeurs en evenement: Open Archief

Maak jij gebruik van found footage en bestaand materiaal in je (kunst)werk? Vermeng je graag beelden van het internet tot een nieuwe remix? Ja? Dan hebben we goed nieuws! Er is namelijk veel open archiefmateriaal beschikbaar waar je nieuwe werken mee kan maken. Samen met Open Nederland organiseert Open Archief een avond waar we je laten zien wat voor moois er beschikbaar is en vooral ook wat je er mee kan en mag. Open Nederland zal je de basics leren van open materiaal gebruiken en open publiceren. Daarnaast laten we een aantal mooie werken zien waarin archiefmateriaal gebruikt is.

PROGRAMMA 15 februari

Start 20:00, locatie: TAC, Eindhoven.

Meld je je aan via ons Facebook evenement.

Tijdens de avond komen drie experts aan het woord die jou de basics kunnen leren van bestaand materiaal hergebruiken. Daarnaast presenteren we het project Open Archief.

  • Digitale Nederlandse open erfgoedcollecties – Maarten Brinkerink (Beeld en Geluid)
  • Hoe mag je bestaand materiaal gebruiken? – Maarten Zeinstra (Open Nederland)
  • Open Archief – Brigitte Jansen (projectleider Open Archief)

Open Call

Open Archief biedt een beurs voor drie makers om binnen een werkperiode van zeven maanden een nieuw, autonoom mediawerk te maken. Deze werken zijn gebaseerd op archiefmateriaal van het Instituut voor Beeld en Geluid en het Nieuwe Instituut. Kijk voor meer informatie op OpenArchief.com

OPEN ARCHIEF

De reuse clinic is deel van het project Open Archief, een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Open Archief brengt makers en erfgoedinstellingen met elkaar in gesprek over het belang van creatief hergebruik van erfgoed en het beschikbaar stellen van online collecties. Makers worden uitgenodigd om te experimenteren met de mogelijkheden van digitale erfgoedcollecties op creatief, technisch en auteursrechtelijk gebied. De kennis over hergebruik die tijdens dit traject wordt opgedaan, wordt gedeeld met makers en erfgoedprofessionals.