Europese Commissie kiest voor Creative Commons

Gisteren heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat ze gebruik gaan maken van de Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie voor al hun publicaties. Na een onderzoek waarbij ze verschillende opties bekeken hebben concludeerden ze dat Creative Commons het beste bij de doelstellingen van de Europese Commissie past.

Het was sinds 2006 al mogelijk om documenten van de Commissie te hergebruiken, maar er was verwarring bij gebruikers over de precieze beperkingen van het hergebruik. Een van de redenen waarom er nu voor Creative Commons is gekozen is omdat de licentievoorwaarden helder zijn en vrij bekend bij gebruikers. Hier is de volledige analyse te vinden.

De keuze voor CC BY (Naamsvermelding) wil zeggen dat iedereen de publicaties mag gebruiken voor alle doeleinden (commercieel en niet-commercieel), en de aanpassingen weer mag herpubliceren, zolang er aan goede naamsvermelding gedaan wordt. Mensen mogen niet impliceren dat de Europese Commissie het eens is met de aanpassingen die gemaakt zijn.

We zijn blij dat de Europese Commissie tot deze conclusie is gekomen, en hopen dat meer mensen gebruik maken van de publicaties van de EC.

Afbeelding: CC BY-SA 4.0 door Corentin Béchade (via Wikimedia Commons)