CC-Seminar ‘De toekomst van open’

Toekomstvanopen sem

 

Hoe ziet de agenda rond open content, open data en open design er voor de komende jaren uit? Dat is de vraag die op woensdag 25 september op tafel ligt bij het Creative Commons seminar ‘De toekomst van open’. Een feestje wordt het ook. Het is tien jaar geleden dat Creative Commons Nederland werd opgestart. Er is een beperkt aantal vrije plekken beschikbaar. Wil je erbij zijn, reageer dan snel!

Tien jaar CC-NL

In juni 2014 is het tien jaar geleden dat de Creative Commons-licenties in Nederland werden gelanceerd. Daarmee was Nederland een van de eerste landen buiten de VS die de toen nog spiksplinternieuwe licentieset introduceerde. Een klein jaar eerder werd de basis voor die introductie gelegd door het Instituut voor Informatierecht, Kennisland en Waag Society, die samen Creative Commons Nederland opstartten. Een van de belangrijkste aanleidingen daarvoor was de constatering dat de wereld van open source in hoog tempo aan het uitdijen was naar terreinen buiten de softwareontwikkeling. Wikipedia begon bijvoorbeeld een hoge vlucht te nemen (richting 250.000 artikelen, en dat was toen een behoorlijke mijlpaal), maar maakte voor het open licenseren van tekst gebruik van de GNU-Free Documentation License – een licentie die eigenlijk voor softwarehandboeken was ontwikkeld. Met Creative Commons werd open source verbreed naar open content, en op dat vlak was in Nederland nog een wereld te winnen. CC-NL kreeg als missie om te zorgen voor zorgvuldige vertaling van de Creative Commons-licenties, om voorlichting te geven over de licenties en om te bekijken hoe de licenties in de praktijk uitpakten.

Maar de wereld bleef niet stilstaan.

Rolling agenda

Na open content begon open data voor de nodige uitdagingen te zorgen, en de laatste jaren staat ook open design scherp op het vizier. Hoewel de vragen en uitdagingen van tien jaar geleden nog steeds actueel zijn, komen er voortdurend nieuwe vragen, thema’s en trends bij. Tien jaar geleden had slechts een enkeling het over 3D-printing. En wat te denken van biodata en het kopiĆ«ren van DNA?

De agenda van open content is een rolling agenda. Daarom wil CC-NL samen met partners van de afgelopen tien jaar kijken waar de uitdagingen voor de komende jaren liggen. Zes thema’s hebben al onze aandacht, waarbinnen zich steeds weer nieuwe trends en ontwikkelingen aftekenen: open democratie/samenleving, open data, open design, open cultuur en media, open leren en de ‘sharing economy’ (deeleconomie). Maar er zijn vast meer relevante velden. Klik hier voor discussiepaper.

Programma 25 september

Het programma van het seminar ziet er als volgt uit:

  • 09:30 Ontvangst
  • 10:00 Plenaire opening door dagvoorzitter Martijn Arnoldus (Kennisland, CC-NL)
  • 10:05 Keynote. De visie van prof. Bernt Hugenholtz (IViR, CC-NL)
  • 10:25 Keynote. De visie van het ministerie aan de overkant. Marjan Hammersma (Directeur-Generaal Cultuur en Media, ministerie van OCW)
  • 10:45 Q&A met de zaal
  • 11:00 Experttafels: gesprekken over de vragen die op bepaalde terreinen in de komende jaren actueel zijn of worden

Tafel 1: Open democratie en samenleving. Uitdagingen van open en gesloten content, informatie en communicatie voor
een democratische samenleving
Tafel 2: Open data. Uitdagingen rond het vrij beschikbaar maken van data, en verwachte technologische ontwikkelingen en praktische toepassingen
Tafel 3: Open design. Uitdagingen rond open ontwerp en modellen, rond 3D-printing en co-creatie
Tafel 4: Open media en cultuur. Uitdagingen in het veld waar Creative Commons in Nederland het eerst
ingang vond: de creatieve, culturele en erfgoedsector
Tafel 5: Open leren. Uitdagingen rond open content, informatie en communicatie in de manier waarop we leren, samenwerken en kennis benutten
Tafel 6: De sharing economy. Zit delen ons in de genen? En zit het in onze economie? De uitdaging van een cultuuromslag en collectieve mentaliteitsverandering

  • 12:30 Plenaire terugkoppeling + echte schetsen van de agenda (m.m.v. tekenaar Michiel van de Pol)
  • 13:00 Lunch

De locatie. “Het ministerie van Open”

Het seminar vindt plaats in de voormalige kantoortorens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie (Schedeldoekshaven 200, Den Haag). In dezelfde week vindt daar het jaarlijkse festival TodaysArt plaats.

Deelnemen?

We hebben een beperkt aantal vrije plekken beschikbaar. Wil je meedoen met het seminar, laat dit zo spoedig mogelijk per e-mail weten via info@creativecommons.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.