Creative Commons Nederland

Creative Commons Nederland (CC-NL) maakt deel uit van het internationale Creative Commons initiatief. Het doel van dit internationale project is om de Creative Commons-licenties voor zo veel mogelijk nationale rechtssystemen beschikbaar te stellen en ondersteuning te bieden aan de gebruikers.

CC-NL streeft voor de ontwikkeling en promotie van, en de voorlichting over de Creative Commons-licenties in Nederland. De licenties stellen makers in staat om materiaal dat wordt beschermd door het auteursrecht en aanverwante rechten voor bepaalde vormen van hergebruik vrij te geven, zonder dat de bescherming die het auteursrecht hen biedt, wordt opgegeven. Hiervoor zijn een aantal standaardlicenties ontwikkeld die gratis en voor iedereen op het internet beschikbaar zijn.

Creative Commons Nederland Chapter (2018-)

Creative Commons wordt in Nederland vanaf 14 september 2018 gerund door de Nederlandse chapter van het Creative Commons Global Network. De chapter vertegenwoordigd een groeiend netwerk van enthousiaste experts, makers, adviseurs, beleidsmakers, en ondernemers in Nederland. De chapter wordt formeel vertegenwoordigd door een chapter lead (Bjorn Wijers) en een Chapter representative bij de Creative Commons Global Network Council (Hessel van Oorschot).

Powered by Open Nederland.

Creative Commons Nederland wordt ondersteund door de vereniging Open Nederland. Open Nederland is tegelijkertijd opgericht met de Creative Commons chapter en is een vereniging die samenwerking rondom, en het gebruik van, Creative Commons stimuleert. De vereniging wordt bestuurd door Maarten Zeinstra (voorzitter), Ton Zijlstra (Penningmeester), Johan Groenen (Secretaris), Hessel van Oorschot (algemeen bestuurslid), en Bjorn Wijers (algemeen bestuurslid).

Creative Commons Nederland Affiliate (2004-2018)

Vanaf 2004 tot 2018 was CC-NL een samenwerking tussen Kennisland, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en de Waag Society. Het IViR was hierbij de ‘Legal Project Lead’ en verantwoordelijk voor de juridische vraagstukken betreft de licenties in Nederland. Kennisland geeft invulling aan de publieke activiteiten van CC-NL. Hieronder vallen onder andere het opbouwen van deze website, het onderhouden van contacten met gebruikers en belanghebbenden en het organiseren van voorlichtingsactiviteiten.