Succesvol Kickstarter-project geeft iconen vrij

Na een succesvolle Kickstarter-campagne heeft het Amsterdamse ontwerpbureau ‘The Artificial‘ afgelopen maand een serie iconen beschikbaar gesteld onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 licentie. In totaal heeft het bureau 1170 iconen ontwikkeld die vrij te gebruiken zijn zolang de naam van het bureau en de licentie vermeld wordt. Alle iconen zijn te vinden op to [icon].

eatdrinkmerry
Uitsnede van “Eat, drink and by merry” door The Artificial / CC BY

Het project richt zich alleen op werkwoorden. Veel iconen op het internet richten zich niet op werkwoorden, maar op zelfstandige naamwoorden zoals bijvoorbeeld the NounProject.

the NounProjectOpenClipArt.org en Kenney.nl gingen to [icon]  voor met het vrijgeven van collecties van iconen onder Creative Commons-licenties. In tegenstelling tot to [icon] maken OpenClipArt en Kenney.nl hun de gehele collecties beschikbaar onder een CC0 Public Domain Waiver. Door CC0 te gebruiken hoeft de maker ook niet vermeld te worden bij hergebruik.

The NounProject and to [icon] hebben gekozen voor CC BY over CC0. Deze keuze ligt altijd bij de maker en het achterliggende doel. To [noun] wil hoge kwaliteit iconen aanbieden zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden. In ruil daarvoor willen ze graag als maker vermeld worden. Volgens de organisatie is dit een goede trade off voor professionele hergebruikers:

“Too many sites will use inconstant and low quality icons because of a tight budget–we wanted to play a part in increasing the quality of iconography across the web by providing a solution” -persbericht The Artificial-

Creative Commons is erg blij om te zien dat een Nederlandse organisatie een succesvol kickstarter project heeft gedaan en besluit om het product gratis te verspreiden onder een open licentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.