Creative Commons Nederland

Creative Commons Nederland (CC-NL) is een samenwerkingsproject van Waag Society, Kennisland en het Instituut voor Informatierecht (IViR). CC-NL streeft voor de ontwikkeling en promotie van, en de voorlichting over de Creative Commons-licenties in Nederland. De licenties stellen makers in staat om hun auteursrechtelijk beschermd werk voor bepaalde vormen van hergebruik vrij te geven, zonder dat de bescherming die het auteursrecht hen biedt, wordt opgegeven. Hiervoor zijn een aantal standaardlicenties ontwikkeld die gratis en voor iedereen op het internet beschikbaar zijn.

Lees hier wat we in 2013 aan activiteiten uitvoerden: CC-NL Jaaroverzicht 2013

Organisatie

Het IViR heeft in deze samenwerking de positie van de ‘Legal Project Lead’ en is verantwoordelijk voor de omzetting van de licenties naar Nederlands recht. Dit werk is in handen van Prof. dr. Bernt Hugenholtz en Dr. Lucie Guibault. Sinds 2012 is ook Thomas Margoni bij het project betrokken. Een overzicht van de activiteiten van het IViR vindt u hier.

Kennisland en Waag Society geven invulling aan de publieke activiteiten van CC-NL. Hieronder vallen onder andere het opbouwen van deze website, het onderhouden van contacten met gebruikers en belanghebbenden en het organiseren van voorlichtingsactiviteiten. Vanuit Kennisland zijn Paul Keller (International Project Lead), Martijn Arnoldus (National Project Lead), Maarten Zeinstra en Lisette Kalshoven bij het project betrokken. Frank Kresin en Lucas Evers zijn vanuit Waag Society betrokken bij Creative Commons Nederland.  Ook lopen er altijd wel stagiair(e)s rond bij Creative Commons. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@creativecommons.nl.

Creative Commons International

CC-NL maakt deel uit van het internationale Creative Commons initiatief. Het doel van dit internationale project is om de licenties voor zo veel mogelijk nationale rechtssystemen beschikbaar te stellen en ondersteuning te bieden aan de gebruikers. Op dit moment zijn de licenties in meer dan 70 landen beschikbaar. Een uitgebreid overzicht en contactgegevens zijn te vinden op de website van Creative Commons International.

Ondersteuning

Creative Commons Nederland wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.