Eerste Nederlandse CC licentie: Hippies from Hell

Tijdens de Creative Commons Launch op 18 juni heeft documentairemaakster Ine Poppe de documentaire Hippies from Hell van een Nederlandse Creative Commons licentie voorzien. Poppe had deze film oorspronkelijk voor de VPRO geproduceerd maar vanwege verschillende opvattingen over de finale edit hebben alle twee partijen besloten van een uitzending via de VPRO af te zien.

In het voorjaar 2003 heeft Poppe de volledige film in samenwerking met Waag Society op internet beschikbaar gesteld. dit werd een overweldigend succes. in de eerste weken naar publicatie is de film meer dan 200.000 keer gedownload. Tot gisteren was de film onder de volgende voorwarden beschikbaar:

The idea is that this film is free, because we want it to be available for anyone, and because we still believe in internet ethics. Putting it online like this means we have no problem with you copying it or putting it up on P2P, or saying you hate it. However, that doesn’t mean that the film, its author or the people portrayed in it don’t have any rights. So for those out there who don’t get the idea, here’s the legal bit:

WARNING ALL COPYRIGHTS RESERVED: Hippies From Hell is protected by copyright law and international treaties. You are free to stream or download this movie to your personal computer for personal use and to show it in private settings. We encourage (re)distribution via mirrors, P2P-networks, CD etc. as long as the material is not manipulated. However, commercial reproduction, distribution or showings, as well as unauthorized manipulation of this film material, or any portion of it, is subject to severe civil and criminal penalties, and will be prosecuted to the maximum extent possible under the law.

Sinds gisteren mag de film nu volgens de voorwarden van de Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie gebruikt worden. dit betekend een verruiming van de mogelijkheden voor gebruikers omdat onder deze licentie hergebruik van het materiaal is toegestaan mits het resulterende werk weer onder een creative Commons Licentie beschikbaar komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.