Copyright Elvis verloopt

In de Spits van vandaag wordt er melding van gemaakt dat het auteursrecht op de hit “That`s all right” van Elvis Presley per 1 januari 2005 te vervallen komt.
Tevens meldt de Spits dat er op dit moment een Europese wet is met een copyright van 50 jaar op muziek. Hieruit concludeert de Spits dat de komende jaren, tot ergernis van de grote platenmaatschappijen, vele hits uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw vrij komen van het auteursrecht. Dit is misschien iets te kort door de bocht, want volgens de Europese portal voor de Interne markt is de beschermingsduur als volgt:

Volgens de richtlijn geldt het auteursrecht op een werk van letterkunde of kunst tot 70 jaar:

* na de dood van de auteur van het werk;
* vanaf het tijdstip waarop het werk op geoorloofde wijze voor het publiek toegankelijk is gemaakt, wanneer het een anoniem of pseudoniem werk betreft.

Bij cinematografische of audiovisuele werken geldt de bescherming tot 70 jaar na de dood van de langstlevende van de volgende personen: de hoofdregisseur, de scenarioschrijver, de auteur van de dialogen en de componist van de muziek die specifiek voor gebruik in het werk is gemaakt.

Voor naburige rechten bedraagt de beschermingstermijn 50 jaar. Deze termijn gaat naargelang van het geval in op het tijdstip van de uitvoering, de publikatie, de mededeling aan het publiek, de vastlegging of de uitzending.

Het gaat in het artikel in de Spits dus blijkbaar alleen over de naburige rechten en dus is de conclusie dat er in de komende jaren voor vele hits uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw het auteursrecht vervalt ietwat voorbarig.

bron: Spits van 26 juli 2004

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.