Nederlandse Creative Commons Licenties in Versie 2.0 beschikbaar

Sinds juni 2004 zijn in Nederland de Creative Commons-licenties (versie 1.0) beschikbaar voor iedereen die zijn werk (met behoud van bepaalde auteursrechten) voor hergebruik aan derden beschikbaar wil stellen. Op deze van oorsprong Amerikaanse Creative Commons-licenties is het Nederlands recht van toepassing.

De eerste versie van de licenties is nu vervangen door een tweede versie op basis van de op 25 mei 2004 voor de VS gelanceerde 2.0 licenties. De tekst van de 2.0 licenties is grotendeels gelijk aan de oorspronkelijke licenties met uitzondering van enkele bepalingen:

Bij de naamsvermeldingsverplichting is bepaald dat de licentienemer een hyperlink dient op te nemen die bij het werk van de licentiegever hoort. Deze verplichting is echter alleen van toepassing indien het redelijkerwijs toepasbaar is (een hyperlink naar een niet-bestaande site is bijvoorbeeld niet vereist), indien de licentiegever de URI zelf vermeldt en indien de URI daadwerkelijk naar auteursrechtvermeldingen of de licentie-informatie betreffende het werk te verwijst (en dus niet naar heel andere websites).

Voor de duidelijkheid geven de nieuwe licenties aan dat ‘synching’ (het combineren van geluids- en beeldmateriaal) alleen mogelijk is als gekozen is voor een licentie waarin het maken van afgeleide werken is toegestaan.

Verder is in de nieuwe licenties voor de duidelijkheid aangegeven dat ingeval een niet-commerciële variant van de licenties van toepassing is verklaard dat er nog steeds royalty’s mogen worden geïnd (door o.a. Buma-Stemra) als het in licentie gegeven werk door de maker voor commerciële doeleinden wordt gebruikt.

In de GelijkDelen-varianten van de licenties is de verplichting om dezelfde licentie van toepassing te verklaren op afgeleide werken verruimd. Voortaan mag de licentienemer ook een latere versie van dezelfde licentie of een overeenkomstige licentie uit een ander (iCommons) land van toepassing verklaren op het afgeleide werk.

Ten slotte is in de nieuwe licenties voor de duidelijkheid aangegeven dat het niet voor afstand vatbare morele recht om je te verzetten tegen misvorming en verminking van je werk van toepassing blijft op de in de licenties verleende gebruiksrechten.

Naast de nieuwe versie van de Nederlandse Creative Commons-licenties is ook een lijst Nederlandse FAQs en juridische begrippen met betrekking tot Creative Commons aan de site toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.