Developing Nations Licentie

In samenwerking met het ‘Consumer Project on Technology’ heeft Creative commons een nieuwe licentie ontwikkelt. Deze ‘Develloping Nations license‘ stelt auteurs in staat hun werken in ontwikkelingslanden voor gebruik vrij te geven (ook voor commercieel gebruik). Voor gebruik binnen niet-ontwikkelings landen (de landen op de ‘high income economies list‘ van de Wereld Bank) houdt de auteur echter al zijn rechten. In wezen is de ‘Developing Nations Licentie’ dus een alleen voor gebruik in ontwikkelingslanden geldige ‘Naamsvermeldings Licentie’. Om van een onder deze licentie gepubliceerd werk gebruik te kunnen maken dient de gebruiker maatregelen te treffen die zeker stellen dat de eindgebruikers binnen een ontwikkelingsland gevestigd zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld uit het verplicht laten aangeven van Naam en Adress of het beperken van toegang tot het werk op basis van IP adressen bestaan:

Section 4(d) of the developing nations license requires that “reasonable measures are undertaken to verify that the recipient is located in a Developing Nation, such as by requiring recipients to provide name and postal mailing address, or by limiting the distribution of the Work to Internet IP addresses within a Developing Nation.”

De gebruiksvoorwaarden in niet ontwikkelingslanden kunnen door de auteur in aparte licentieovereenkomsten vast worden gelegd. Dit kunnen andere (meer restrictieve) Creative Commons licenties zijn maar ook een op commerci

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.