Creative Commons in het wild..

BjornW, 22 juni, 2005

Voor een project was ik op zoek naar muziek die is uitgebracht onder Creative Commons licentie. Wat mij verbaasde was de hoeveelheid en de diversiteit aan muziek die ik tegenkwam, maar niet alleen muziek wordt beschikbaar gesteld onder Creative Commons. Ik kwam ook geheel andere uitingen tegen die onder Creative Commons beschikbaar gesteld worden. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en dus ben ik eens op zoek gegaan naar gebruik van CC licenties. Hieronder staan een paar voorbeelden:

  • Banda Tre is een Poolse ragga/dancehall band die recentelijk een album heeft uitgebracht op het netlabel Afterbeat. Perfect voor de zomer!
  • Nieuwe Garde is een netwerk van jonge creatieven gestart in Groningen en inmiddels ook duidelijk aanwezig in Rotterdam. De site gebruikt de CC licentie en ik ben benieuwd in hoeverre CC licenties gebruikt worden door de leden van het netwerk van Nieuwe Garde en wat voor werken ze zoal onder CC licentie hebben uitgebracht. Wellicht kan iemand van de Nieuwe Garde hier wat meer over vertellen?
  • Roofdierenopvang Pantera,bekend van het zoeken naar de poema op de Veluwe heeft diverse mooie foto’s van de roofdieren die zij opvangen beschikbaar gesteld onder een Creative Commons licentie. Je kan ze direct gebruiken als wallpaper voor je computer
  • Outloud is een initatief waarbij je filmpjes kan uploaden waarna je ze online kan bekijken. MAAR dat is niet alles! ze worden ook uitgezonden op de Amsterdamse zender Salto TV.

Weet je nog meer voorbeelden? Heb je zelf gebruik gemaakt van de Creative Commons licenties? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd. Ook als je GEEN gebruik maakt van Creative Commons licenties zijn we benieuwd waarom je er geen gebruik van wilt of kunt maken. Je kan ons emailen op info@creativecommons.nl

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op info@creativecommons.nl