De Creative Commons CD: mastering de masters

De Creative Commons CD/DVD is inmiddels bij het persbedrijf. Eén van de laatste stappen in het productieproces was het ‘masteren’ van de 13 audiotracks op de CD. Dit is gedaan door Marco Raaphorst van de Melodiefabriek (waarvoor onze dank!). Voor wie niet echt weet wat het masteren van een CD precies inhoudt heeft Marco op zijn eigen blog een informatief artikel over het masteren van de CC-NL CD geplaatst:

Vandaag heb ik de 13 tracks voor de Creative Commons CD gemasterd. Tijd dus voor een technisch bericht.

Het masteren van muziek is meestal de laatste stap in een opname proces. Voordat een CD naar de drukker wordt gestuurd, zal eerst de mastering-engineer er met zijn dure spulen en oortjes een laatste draai aan geven. En vandaag zat ik op die stoel.

Een van mijn vrienden, Sander van der Heide (ook ex-toetsenist van mijn oude band MAM) is een van de beste mastering engineers van Nederland. Zo heeft hij veel voor Borsato gedaan (ja, ook die joekel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.